Europese integratie als kribbe van bestaanszekerheid
In de eerste aflevering van de podcast Europa Dichterbij gaan Marnix Kluiters en Berrie van der Molen in gesprek met historicus Robin de Bruin over de geschiedenis van Europese integratie. In het gesprek stelt Robin dat het begin van de Europese Unie begrepen kan worden als een poging om bestaanszekerheid in Europa te garanderen. Hoe zat dat precies? En wat merken we daar nog van in de huidige Europese Unie? Lees hier verder en luister het hele gesprek terug.
Europa onder de loep (Deel III): De Raad van Ministers
In aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen neemt Charge de belangrijkste Europese instellingen onder de loep: vandaag bespreken we de Raad van Ministers.
Europa onder de loep (Deel II): De Europese Commissie
In aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen neemt Charge de belangrijkste Europese instellingen onder de loep: vandaag bespreken we de Europese Commissie.
Europa onder de loep (Deel I): De Europese Raad
In aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen neemt Charge de belangrijkste Europese instellingen onder de loep: vandaag bespreken we de Europese Raad.
Witte vlekken in democratische vernieuwing: verschillende wegen naar betere burgerparticipatie
Op de lancering van Charge in Amsterdam op 20 maart 2024 presenteerde wetenschapper Kors Visscher de resultaten van het onderzoeksproject Succesfactoren voor democratische vernieuwing. Reinier van Lanschot en Anna Strolenberg, de Nederlandse lijsttrekkers van Volt voor het Europees Parlement, kregen de eerste exemplaren van het eindrapport overhandigd. Het volledige rapport met de titel ‘Witte vlekken in democratische vernieuwing’ is nu voor iedereen beschikbaar.
Robert Schuman: Grondlegger van Europese integratie
In de loop van zijn leven gekenmerkt door vele culturele invloeden raakte Robert Schuman doordrongen van zijn overtuiging dat oorlog in Europa "niet alleen ondenkbaar, maar materieel onmogelijk" moest worden.
Waarom democraten elkaar vertrouwen: De fundamenten van democratie in de context van Europese integratie
In 2024 vraagt Charge studenten die recent hun opleiding hebben afgerond om een artikel te schrijven naar aanleiding van het onderwerp van hun afstudeeronderzoek.
Janusch Ziegler schrijft over de fundamenten van democratie in de context van Europese integratie naar aanleiding van zijn scriptie ‘Voorbij nationaal-democratische politiek: Over de verhouding tussen burger en staat in een democratisch Europa’ die hij schreef tijdens de master Encyclopedie en Filosofie van het Recht aan de Universiteit Leiden.
Olympe de Gouges: De vergeten pionier van het feminisme
In de turbulente 18e eeuw, tijdens de Verlichting, betrad Olympe de Gouges (1748-1793) het toneel. Deze Franse toneelschrijfster en politieke activist zette zich in voor gendergelijkheid, afschaffing van slavernij en een menswaardige maatschappij.
In gesprek over democratie: Het eerste symposium van Charge
Op het eerste symposium van Charge, een samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek, profileerde Charge zich als platform voor discussie. Wetenschappers, politici en Volt-leden gingen ruim anderhalf uur met elkaar in gesprek.
Europa in een spagaat: Open strategische autononomie
In een steeds instabielere wereldorde gekenmerkt door oorlog, competitie en technologische verandering beoogt de EU zich als een legitieme wereldmacht te profileren. Het debat sluimert al langer op de achtergrond, maar de crisis in Oekraïne heeft het belang van geopolitieke onafhankelijkheid onderstreept.
Wetenschap en democratie: Waarom democratische vernieuwing broodnodig is
Wetenschappelijke inzichten, onder meer van planbureaus en wetenschappelijke adviesraden, hebben vanaf de Tweede Wereldoorlog een belangrijke bijdrage aan de inrichting van de huidige welvaartsstaat geleverd. Recent zijn nieuwe beleidstheorieën en onderzoeksmethoden ontwikkeld die als wetenschappelijk fundament voor democratische vernieuwing kunnen dienen.
Marie Skłodowska-Curie: Grenzenverlegger in de Wetenschap
Marie Skłodowska-Curie was een grenzenverlegger. Geboren in Warschau in 1867, groeide ze op in een tijd waarin vrouwen zelden werden toegelaten tot wetenschappelijke kringen.
Simone Veil: In eeuwige strijd
Tijdens de bijzetting van Simone Veil in het Panthéon in 2018 hield de Franse president Emmanuel Macron een emotionele speech. Hij roemde Veil om haar strijdlust, haar eerlijkheid, haar urgentie, haar zorg voor de meest kwetsbaren en haar betrokkenheid, maar vooral: “car la France aime Simone Veil”.
Europa in de kou: Op weg naar een autonome energietransitie
In een steeds instabielere wereldorde gekenmerkt door oorlog, competitie en technologische verandering beoogt de EU zich als een legitieme wereldmacht te profileren. Het debat sluimert al langer op de achtergrond, maar de crisis in Oekraïne heeft het belang van geopolitieke onafhankelijkheid onderstreept. In deze serie tracht Charge de complexiteiten van het debat over “Strategische Autonomie” te duiden.
Jacques Delors: Architect van de Europese Unie
Na zijn overlijden werd Jacques Delors volop geprezen door tal van Europese leiders. In pro-Europese kringen wordt hij regelmatig liefkozend de “visionair”, “vader” of “architect” van de Europese Unie genoemd. President Ursula von der Leyen verklaarde de huidige generatie Europese leiders troonopvolgers van Delors’ levenswerk: “een vibrante en welvarende Europese Unie.”
Ode an die Freude: Beethoven en het Europese volkslied
Elke maand plaatst Charge een kort artikel over een belangrijk persoon uit de Europese geschiedenis.
Op 17 december 1770 werd in Bonn Ludwig van Beethoven geboren. Hij schreef in 1823 “Ode an die Freude” dat sinds 1985 het Europese volkslied is.
Kathedraal
“Beschouw de Europese Unie als een kathedraal in aanbouw, waar steeds van alles wordt veranderd en toegevoegd”, hoorde ik de professor zeggen. Ik zat in de grote collegezaal van de Oudemanhuispoort in Amsterdam waar ik tot 2012 als student ook college volgde. Nu ik er voor mijn werk zit hoor ik bij de “toehoorders”: veelal mensen met grijs haar, brilletjes en keurige notitieblokjes. Muisstil en driftig pennend.
Democratie voor minderjarigen: de stemleeftijd in Nederland en Europa
Op 22 november 2023 hebben miljoenen stemgerechtigde Nederlanders van 18 jaar en ouder hun stem uitgebracht voor de Tweede Kamerverkiezingen. Als het aan Volt ligt, wordt deze leeftijd verlaagd naar 16. Wat blijkt uit onderzoek over de mogelijke effecten daarvan op de democratie? En hoe hoog is de stemgerechtigde leeftijd in andere Europese landen? Charge is erin gedoken.
Europa wordt wakker
Op de ochtend van 24 februari 2022 werden Europese leiders opgeschrikt door een angstaanjagende realiteit. Ondanks herhaalde waarschuwingen van de Amerikaanse bondgenoten hadden velen geweigerd te geloven dat Poetin daadwerkelijk Oekraïne zou binnenvallen.
De democratie als ecosysteem
Burgers moeten veel meer te zeggen krijgen over wat er moet gebeuren en hoe dat moet. Dat is niet alleen nodig voor het draagvlak van de besluiten van de overheid, maar ook voor het verhogen van de kwaliteit daarvan. Want in de samenleving is heel veel vooral praktische kennis en deskundigheid aanwezig die nodig is voor het bedenken van uitvoerbare oplossingen voor de complexe opgaven van onze tijd. Daarvoor zijn ingrijpende democratische vernieuwingen nodig, niet alleen op lokaal en regionaal niveau maar ook nationaal en in de EU.