Europa onder de loep (Deel III): De Raad van Ministers

In aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen neemt Charge de belangrijkste Europese instellingen onder de loep: vandaag bespreken we de Europese raad voor ministers.

De Raad van Ministers (1958), ook bekend als de Raad van de Europese Unie (niet te verwarren met de Raad van Europa of de Europese Raad), bestaat uit vertegenwoordigers op ministerieel niveau van de lidstaten. De Raad komt bijeen in Brussel in verschillende samenstellingen, afhankelijk van het onderwerp dat besproken wordt. Milieukwesties worden bijvoorbeeld besproken door de milieuministers van de lidstaten. Het voorzitterschap van de Raad van Ministers roteert elke zes maanden tussen de EU-lidstaten. Elke lidstaat heeft de mogelijkheid om de leiding te nemen en de agenda van de Raad te bepalen.

Naast formele vergaderingen komen de Ministers van Buitenlandse Zaken ook elk half jaar op informele basis samen in zogeheten "Gymnich meetings”, deze naam is te danken aan de locatie van de eerste bijeenkomst van dit soort in Slot Gymnich in Duitsland. De Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands en veiligheidsbeleid zit deze vergadering voor.

Foto: Tohma, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

De Raad van Ministers deelt samen met het Europees Parlement (EP) de wetgevende macht van de EU. Wanneer de Europese Commissie een wetsvoorstel indient, moeten zowel de Raad van Ministers als het EP het voorstel goedkeuren voordat het doorgevoerd kan worden. Dit wetgevingsproces omvat discussies en onderhandelingen tussen de Raad en het Parlement en beide moeten het eens worden over de definitieve tekst.

Net als de Europese Raad vergadert de Raad van Ministers in het EUROPA-gebouw. Deze twee instituten zouden misschien een prijs moeten krijgen voor de gekste vergaderplek, ze vergaderen namelijk in deze lantaarnvorm met de bijnaam “The Space Egg”. Philippe Samyn, een Belgische architect, heeft het ontwerp van Europa bedacht. Hij kwam op het idee van de lantaarn om de uitdagingen van de bouwlocatie van het gebouw aan te gaan. De slanke basis van de lantaarn zorgt ervoor dat het ondergrondse treinstation eronder niet te zwaar belast wordt. Bovendien past het variërende volume van de lantaarn bij de behoefte aan vergaderruimtes van verschillende afmetingen.

Foto: EU

De Raad van Ministers is al in 1958 opgericht. Ver voordat er sprake was van een Europese Unie. De Raad vertegenwoordigt de afzonderlijke landen en is een intergouvernementeel orgaan, dit betekent dat nationale belangen sterk vertegenwoordigd zijn. Hoe intergouvernementeel de besluiten in de Raad van Ministers zijn, verschilt per onderwerp. Bij sommige onderwerpen hebben landen vetorecht, zoals bij veiligheidsbeleid. Andere onderwerpen worden besloten via een gekwalificeerde meerderheid (55% van de lidstaten die ten minste 65% van de EU bevolking vertegenwoordigen moeten het eens zijn met een besluit).
Het gebruik van gekwalificeerde meerderheid vermindert de macht van individuele lidstaten ten gunste van het collectieve belang van de EU als geheel. Hierdoor is de wijze waarop deze onderwerpen behandeld worden toch een beetje supranationaal

Lees hier meer over de Europese instellingen:

Deel I: De Europese Raad

Deel II: De Europese Commissie

Deel IV: Europees Parlement


Bronnen

Intergouvernementeel. (n.d.). EU Monitor. https://www.eumonitor.eu/9353000/1/j9vvik7m1c3gyxp/vh7dotfrcozz

Raad van de Europese Unie. (n.d.). European Union. https://european-union.europa.eu/institutions-law-budget/institutions-and-bodies/search-all-eu-institutions-and-bodies/council-european-union_nl#:~:text=In%20de%20Raad%20van%20de,bindend%20voor%20de%20nationale%20regeringen.

Vorige
Vorige

Europese integratie als kribbe van bestaanszekerheid

Volgende
Volgende

Europa onder de loep (Deel II): De Europese Commissie