Simone Veil: In eeuwige strijd

Elke maand plaatst Charge een kort artikel over een belangrijk persoon uit de Europese geschiedenis. Op 28 januari herdenken we jaarlijks de slachtoffers van de holocaust. Simone Veil had de Shoah overleefd en getuigde haar hele leven van de gruwelijkheden.

Tijdens de bijzetting van Simone Veil in het Panthéon in 2018 hield de Franse president Emmanuel Macron een emotionele speech. Hij roemde Veil om haar strijdlust, haar eerlijkheid, haar urgentie, haar zorg voor de meest kwetsbaren en haar betrokkenheid, maar vooral: “car la France aime Simone Veil”.

Simone Veil heeft haar hele leven gestreden. Als Jood streed zij tegen de stilte na terugkeer uit de vernietigingskampen, waarin het grootste deel van haar familie was vermoord. Haar leven lang bleef zij getuigen van de verschrikkingen van de vernietigingskampen en het onbegrip dat overlevenden tegenkwamen bij terugkeer in Frankrijk.

Als vrouw streed zij tegen de ongelijkheid voor vrouwen in het naoorlogse Frankrijk. Als magistraat zette zij zich in voor de zwakkeren in de samenleving en vooral voor verbetering van de positie van vrouwen. In 1975 lukte het Veil om een vooruitstrevende wet (La Loi Veil) aangenomen te krijgen die vrouwen het recht op beëindiging van zwangerschap toestond.

Als burger streed zij vóór vrede en vóór Europa. Haar overtuiging dat door dialoog en harmonie een tweede maal Auschwitz zou kunnen worden voorkomen, vertaalde zich in een verlangen naar een verenigd Europa. Want de Europese eenheid was volgens haar de enige manier om na de oorlog de beschaving (civilisation) te herbouwen.

In 1979 werd zij de eerste vrouwelijke voorzitter van het Europese Parlement en zij is zich altijd voor Europa blijven inzetten. Ter gelegenheid van haar bijzetting in het Pantheon was een blauwe loper uitgerold – in plaats van een rode – want blauw symboliseert vrede, verdraagzaamheid én Europa.


Bronnen

Macron, E. (2018) Hommage solennel de la Nation à Simone Veil.
https://www.elysee.fr/emmanuel-macron/2018/07/01/hommage-solennel-de-la-nation-a-simone-veil (of de pdf)

Boogerman, E. (1987) Een getuige van het onvoorstelbare. NRC Handelsblad. https://www.nrc.nl/nieuws/1987/12/22/een-getuige-van-het-onvoorstelbare-kb_000029047-a3596589

Shoah Memorial (2004) Témoignage de Simone Veil - Interview de Serge Moati pour le Mémorial de la Shoah | [Video]. Youtube. 
https://www.youtube.com/watch?v=xhPEqfkgfp0

Piquement, M., Destelle, N. (2014) La bataille de Simone Veil pour le droit à l’avortement. Liberation.
https://www.liberation.fr/societe/2014/11/26/la-bataille-de-simone-veil-pour-le-droit-a-l-avortement_1149560/

Veil, S. (2009) Een leven. Atlas-Contact

Vorige
Vorige

Marie Skłodowska-Curie: Grenzenverlegger in de Wetenschap

Volgende
Volgende

Europa in de kou: Op weg naar een autonome energietransitie