
Van Fortuyn tot Foruman Fortuyn tot
Euroscepticisme in de Nederlandse politiek
11 maart 2025
Gijs van Pijkeren
Ook in 2025 vraagt Charge studenten die recent hun opleiding hebben afgerond om een artikel te schrijven naar aanleiding van het onderwerp van hun afstudeeronderzoek.
Gijs van Pijkeren bespreekt de ontwikkeling van euroscepticisme onder Nederlandse politieke partijen, naar aanleiding van zijn scriptie “De Europese Unie en de Eurosceptische uitdaging: De Impact van electoraal succes van Eurosceptische partijen op de beleidsposities van mainstream partijen in Nederland” die hij schreef tijdens zijn master Public Administration aan de Universiteit Twente.
In de afgelopen jaren is er een duidelijke opmars zichtbaar van politieke partijen die een populistische en eurosceptische retoriek uitdragen. Denk aan de eurosceptische successen in Hongarije, Polen en Italië. Maar ook de Nederlandse Partij voor de Vrijheid (PVV) is onderdeel van deze opmars. Wat verklaart deze ontwikkeling? En wat kan er gedaan worden om euro-optimisme terug te brengen?
Opkomst van euroscepticisme in Nederland
Euroscepticisme verwijst naar de kritische houding van politieke partijen of bewegingen tegenover de Europese Unie. Deze partijen of bewegingen verzetten zich tegen verdere Europese integratie en pleiten soms voor minder samenwerking of zelfs uittreding.
Een vroeg voorbeeld van een expliciet eurosceptische partij in Nederland was de Lijst Pim Fortuyn (LPF). In 2002 deed de partij haar intrede in de Tweede Kamer met een verkiezingswinst van 26 zetels, als tweede partij van het land. Destijds bleven de meeste andere partijen neutraal ten opzichte van Europese samenwerking. Na de val van de LPF in 2006 veranderde die houding langzaam. De opkomst van de PVV en de eurocrisis in 2008 verscherpten het debat over Europa. Met de PVV als gedoogpartner in het kabinet Rutte I in 2010, leek een licht eurosceptische houding steeds meer de norm te worden.
Naast de PVV bestaan er meer eurosceptische partijen zoals de BoerBurgerBeweging (BBB) en Forum voor Democratie (FvD). Deze partijen hebben vooralsnog geen meetbare invloed op de eurosceptische houding van de gehele Tweede Kamer.
Euroscepsis als reactie
Wat verklaart het euroscepticisme onder politieke partijen? Partijen hebben de neiging hun EU-standpunt aan te passen op basis van verkiezingsresultaten. Wanneer eurosceptische partijen zoals de LPF of PVV winnen, lijken ook andere partijen zich kritischer over Europa uit te spreken. Zo verdween met de opkomst van de LPF in 2002 het euro-optimisme van de jaren 90. Toen de partij vervolgens viel, bleef de houding echter neutraal. Hetzelfde patroon was zichtbaar bij de PVV. Bij verkiezingswinst verschoof de Tweede Kamer iets richting euroscepticisme, maar na het electorale verlies in 2012 veranderde er weinig.
In de afgelopen decennia valt het eurosceptischer worden van de Tweede Kamer dus samen met het verkiezingssucces van eurosceptische partijen. De zetelwinst van de LPF en PVV kan voor andere partijen een reden zijn hun eigen standpunt ten opzichte van de EU aan te passen om zo te profiteren van een eurosceptischer standpunt dat in de laatste verkiezing leek te resoneren met kiezers. Toch zijn er in verkiezingsprogramma’s van niet-eurosceptische partijen ook andere argumenten te vinden voor een kritischere houding tegenover de EU.
De EU aan de basis van euroscepticisme
Naast het verkiezingssucces van eurosceptische partijen zijn er drie institutionele tendensen binnen de EU aan te wijzen die de retoriek van deze partijen versterken. Deze tendensen vormen ook een basis voor de zorgen van niet-populistische partijen. De eerste ontwikkeling verwijst naar de ‘ever-closer union’ waarbij de EU steeds meer verantwoordelijkheden krijgt. Hieruit volgde onder andere dat in tijden van crisis de EU haar bevoegdheden heeft uitgebreid om zo de beste aanpak voor alle lidstaten te bewerkstelligen. Bijvoorbeeld tijdens de vluchtelingencrisis, waarin de EU meer grensbewakingsbevoegdheden kreeg in de vorm van het opschalen van Frontex, de Europese grenswacht.
Een tweede ontwikkeling is de uitbreiding van de Europese Unie met de landen in Oost-Europa en de Balkan. Door deze uitbreiding werd de EU in één klap vergroot met een derde van het huidige aantal lidstaten. Hierdoor werden unanimiteit- en vetorechten ingewikkelder om mee te werken. Zo beïnvloedde de Hongaarse premier Orbán meerdere EU-besluiten omtrent de begroting en sancties tegen Rusland door met een veto te dreigen.
Tot slot speelt de institutionele onbeweeglijkheid van de EU een belangrijke rol. De EU krijgt het moeilijk voor elkaar om intern hervormingen door te voeren, wat leidt tot zorgen bij Nederlandse politieke partijen. Bovendien krijgt de EU, door het uitblijven van hervormingen, een steeds minder democratisch en transparant karakter. Deze ontwikkeling speelt eurosceptische retoriek in de hand. Zo pleitte Forum voor Democratie in de verkiezingscampagne van 2017 voor een Nexit op basis van het niet-transparante en ondemocratische karakter van de Europese Unie.
Een democratische Unie als medicijn
De ontwikkeling van euroscepticisme in Nederland laat zien dat de houding van de Tweede Kamer tegenover de EU geen vaststaand gegeven is. Terwijl electorale successen van partijen als de LPF en PVV de toon van het debat verschoven hebben, lijken institutionele ontwikkelingen binnen de EU een grotere impact te hebben op de eurosceptische houding van politieke partijen.
Toch bieden institutionele ontwikkelingen binnen de Europese Unie niet alleen voeding voor eurosceptische retoriek. Ze bieden ook kansen om eurosceptische partijen de wind uit de zeilen te nemen. Door actief te werken aan een democratischere en transparantere Unie, kunnen de zorgen van niet-populistische partijen over de daadkracht en het probleemoplossend vermogen van de EU worden weggenomen. Misschien verdwijnt daarmee ook het fundament onder eurosceptische retoriek. Het zou zomaar kunnen dat een democratischere EU een medicijn tegen euroscepticisme zal blijken.
Bronnen
ECPS (Geen datum) Euroscepticism, European Center for Populism Studies: https://www.populismstudies.org/Vocabulary/euroscepticism/
Dit artikel put voornamelijk uit: Pijkeren, G.R.C. van (2024) In: The European Union and the Eurosceptic Challenge : The Impact of Eurosceptic Party Election Success on the Policy Positions of Mainstream Parties in the Netherlands. [Masterthesis universiteit Twente]
De delen van de scriptie waar in dit artikel naar gerefereerd wordt zijn geschreven aan de hand van de volgende bronnen:
Adams, J., Merrill, S. & Zur, R. (2020) The spatial voting model. In: The SAGE Handbook of Research Methods in Political Science and International Relations. Franzese, R. & Curini, L. London: SAGE Publications Ltd, 2020 - 1332 p. ISBN: 9781526486417
Cappoccia, G. (2016) Critical juctures. In: The Oxford Handbook of Historical Institutionalism. Fioretos, O., Falleti, T.G. & Scheingate, A. Oxford: Oxford University Press, 2016. ISBN: 9780199662814
Dionysiou, E. (2022) The European Union Enlargement in the Western Balkans: A Never-Ending Story of High Hopes and High Disappointments. IGI Global. DOI: 10.4018/978-1-7998-9055-3.ch003
Jones, E. (2017). The Rise of Populism and the Fall of Europe. The SAIS Review of International Affairs, 37(1), 47–57. https://www.jstor.org/stable/27001445
Meijers, M. J., & Zaslove, A. (2021). Measuring Populism in Political Parties: Appraisal of a New Approach. Comparative Political Studies, 54(2), 372-407.
Melis, R. (2021) The political influence of pro-EU and anti-EU parties in the Netherlands on EU standpoints of the Dutch government. Retrieved from: https://purl.utwente.nl/essays/86594
Otjes, S. P. (2022). From eurorealism to europhilia?: The 2021 Dutch elections and the new approach of the Netherlands in EU politics. Journal Of Common Market Studies, 60, 60-75. doi:10.1111/jcms.13390
Rooduijn, M., & Kessel, S. van (2019). Populism and Euroskepticism in the European Union. In Oxford Encyclopedia of European Union Politics. Oxford University Press. doi:10.1093/acrefore/9780190228637.013.1045.
Meer
Podcast Europa Dichterbij
De Europese Unie betekent voor iedereen iets anders
In gesprek met Elske van den Hoogen over denkbeelden over de EU
Achtergrondartikel