Succesfactoren voor democratische vernieuwing

September 2023 tot maart 2024

Betrokkenen
Universiteit voor Humanistiek: Kors Visscher, Menno Hurenkamp, Evelien Tonkens (Onderzoekers)
Charge: Berrie van der Molen (Coördinatie), Kees Breed (Advies)

Hoe betrek je burgers actief en diepgaand bij politieke besluitvormingsprocessen? Hoe doe je dat zonder gebruik te maken van sterk vereenvoudigde ja/nee-vraagstukken, zoals referenda dat vaak doen?

Welke uitdagingen komen daarbij kijken? Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat de zorgen en perspectieven van alle groepen in de samenleving zo goed mogelijk gerepresenteerd worden?

Deze uitdagingen vormen de kern van deliberatieve democratie: democratie waarbij het gesprek tussen burgers de basis vormt voor politieke besluitvorming. Deliberatieve democratie hoort als onderdeel van democratische vernieuwing één van de centrale onderzoeksthema’s van Charge en is een belangrijk beleidsthema voor Volt. Het burgerberaad is een bekende vorm van deliberatieve democratie.

Een grondig overzicht

Van september 2023 tot februari 2024 voert een onderzoeksteam van de Universiteit voor Humanistiek (zie kader) [1] in opdracht van Charge een grondige overzichtsstudie naar initiatieven uit naar burgerparticipatie-initiatieven in Europa. Het onderzoek omvat de Europese burgerparticipatie-initiatieven die de afgelopen tien jaar zijn beschreven in de wetenschappelijke literatuur. Ook de “grijze literatuur”, zoals beleidsstukken en overheidsrapporten, wordt meegenomen.

Op dit moment ontbreekt dit overzicht, terwijl het veel voordelen zou hebben. Een goed overzicht zou aanknopingspunten bieden voor verder onderzoek en aanbevelingen opleveren voor de opzet van burgerparticipatie-initiatieven. Het rapport zal dus zowel voor verder onderzoek als de bestuurlijke praktijk waardevol zijn. De verwachting is dat de uitkomsten niet alleen relevant zullen zijn voor Volt Nederland en Volt Europa, maar ook voor andere politieke partijen en voor het kennisveld rondom burgerparticipatie in de breedste zin.

Succesfactoren
Om de diverse initiatieven te kunnen begrijpen en vergelijken, onderscheiden de onderzoekers succesfactoren binnen de drie fasen van democratische processen: input, throughput en output. In de inputfase draait het om de betrokken deelnemers, het doel en de thema's van de initiatieven. Bij throughput gaat het om de stappen van beraadslaging tot besluitvorming, en onder output worden de resultaten en de opvolging verstaan. Deze categorisering helpt ook om conceptuele verwarring, zoals het onderscheid tussen een beraad en een forum, weg te nemen.

Volksvertegenwoordigers van Volt worden al in een vroeg stadium rechtstreeks betrokken bij groepsoverleg met ons onderzoeksteam. Tijdens dit overleg wordt goed gekeken naar de ervaringen met burgerparticipatie en worden ontbrekende kennis en bekende problemen in kaart gebracht. Hierdoor kan het projectrapport naadloos aansluiten op de praktijk van volksvertegenwoordigers op alle bestuursniveaus binnen Volt.

In januari 2024 werd op het ledencongres van Volt een symposium gehouden waar het onderzoeksteam in gesprek ging met professor Frank Hendriks, professor Annelien de Dijn en kamerlid Marieke Koekkoek.

  • ● Doel
    ● Transparantie
    ● Inclusie
    ● Representatie
    ● Extending the franchise

  • ● Informatie
    ● Transparantie
    ● Beraadslaging
    ● Tijd
    ● Integriteit
    ● Privacy

  • ● Verantwoording
    ● Evaluatie
    ● Behaalde resultaat

Output


Het onderzoeksteam

Volt vindt op wetenschap gebaseerd beleid belangrijk. Vanuit Charge geven we daar door deze samenwerking met de Universiteit voor Humanistiek nieuwe mogelijkheden toe. Hier stellen we de onderzoekers voor.

Drs. Kors Visscher
Kors doet promotieonderzoek naar de democratische legitimatie van burgerinitiatieven. Als politicoloog bevraagt hij hierin uitgebreid het concept democratie en kijkt of verschillen in democratieopvatting een rol spelen bij miscommunicatie tussen burgers en ambtenaren. Een theoretische onderbouwing van deze verschillende democratieopvattingen is gepubliceerd in Politics of the Low Countries. Het artikel ‘Burgerinitiatieven in tijden van crisis’ is gepubliceerd in Mens en Maatschappij en is vrij toegankelijk.


Prof. dr. Menno Hurenkamp
Menno is politicoloog, hoogleraar ‘Democratie als Mensenwerk’ aan de Universiteit voor Humanistiek en een autoriteit op het gebied van de thema's burgerschap en democratie. De democratie moet volgens Menno permanent opnieuw worden uitgevonden omdat democratie mensenwerk in uitvoering is. Voorheen werkte Menno voor de Wiardi Beckman Stichting als hoofdredacteur van het maandblad Socialisme en Democratie en als interim-directeur. Hij schreef en redigeerde meer dan twintig boeken over maatschappij, democratie en politiek, verschillende daarvan samen met Evelien Tonkens waaronder 'En nou mag ik even! Burgerschap: wat is het en wat kun je ermee? (2021), maar ook het met Jan Willem Duyvendak geschreven ‘Macht der Gewoonte’ (2022) dat genomineerd is voor het beste publieks-sociologische boek van 2023.


Prof. dr. Evelien Tonkens
Evelien Tonkens is socioloog, ex-politicus en hoogleraar ‘Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector’ aan de Universiteit voor Humanistiek. Met haar jarenlange ervaring in de wetenschap, politiek en beleidssector is ze een autoriteit op het gebied van burgerschap in Nederland. Een van haar centrale onderzoeksthema’s is ‘Burgerschap en nieuwe democratische verhoudingen’, waarbinnen ze veel onderzoek heeft verricht naar participatieve democratie. Evelien schreef vele boeken, artikelen, columns en opiniestukken over veranderende idealen en praktijken van burgerschap en de publieke sector.


Meer

Democratische Vernieuwing

Evenement

In gesprek over democratie
Het eerste symposium van Charge

Berrie van der Molen

Lees het artikel

Democratische Vernieuwing

Achtergrondartikel

Witte vlekken in democratische vernieuwing
Verschillende wegen naar betere burgerparticipatie

Berrie van der Molen

Lees het artikel