
Charge verlaat X (voorheen Twitter)
23 oktober 2024
De redactie
Vandaag verlaat Charge socialemediaplatform X (voorheen Twitter). Als wetenschappelijk platform dat zich inzet voor democratische vernieuwing, willen we niet langer actief blijven op een platform dat de fundamenten van democratie ondermijnt. De keuze om X te verlaten past in de bredere strijd tegen desinformatie en de schadelijke effecten hiervan op het publieke en politieke debat.
Het algoritme van X is bewust zo ingesteld dat antidemocratische boodschappen de overhand hebben. Multimiljardair Elon Musk zet het algoritme van zijn platform zo in dat zijn eigen inhoudelijke agenda andere boodschappen overstemt. Dat is geen eerlijk speelveld, geen forum voor verschillende meningen, maar een politiek zendkanaal voor Musk’s eigen agenda. Die persoonlijke agenda bestaat uit het promoten van antidemocratische bewegingen. Direct na de overname gaf Musk de geblokkeerde accounts terug aan verspreiders van desinformatie. Nu zet hij het platform eenzijdig in voor de verkiezingscampagne van Donald Trump.
De mogelijkheid tot een inhoudelijk en gelijkwaardig debat wordt op X steeds verder ondermijnd. Op een platform dat bewust haatzaaiende stemmen promoot, is geen ruimte voor oprechte discussies waar een democratie bij gebaat is. Een platform dat bewust ons democratisch systeem verzwakt, is geen platform waarop wij als wetenschappelijk platform actief willen zijn.
In de strijd tegen desinformatie toont de Europese Unie zich steeds strijdlustiger. De nieuwe Digital Services Act verplicht big techbedrijven meer informatie over hun gebruikers te verzamelen én te publiceren. Het doel is een betere bescherming van grondrechten en het aanpakken en bestrijden van desinformatie. De EU loopt met deze regulering wereldwijd voorop.
Toch zal deze nieuwe regelgeving onze afhankelijkheid van sociale media niet aan banden leggen. En de enorme techlobby in Brussel zal ook niet zomaar verdwijnen. Grote techbedrijven houden de samenleving vooralsnog in hun greep met manipulerende, vaak nauwelijks te achterhalen algoritmes. Ook Charge, als politiek-wetenschappelijk platform, is deels afhankelijk van sociale media om ons werk te delen. Daarom blijven we actief op LinkedIn, Threads en vanaf deze week ook op Instagram. We blijven in de toekomst onze aanwezigheid op sociale media platforms evalueren.
Ook de wetenschappelijke bureaus van GroenLinks en ChristenUnie verlaten vandaag X.
Bronnen
Baker, G. (2024, 4 april). The EU Digital Services Act: A Win for Transparency. Freedom House. https://freedomhouse.org/article/eu-digital-services-act-win-transparency
Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. (2024). Aandacht voor media. Naar nieuwe waarborgen voor hun democratische functies (Nr. 111). https://www.wrr.nl/adviesprojecten/media-en-democratie/documenten/rapporten/2024/10/03/aandacht-voor-media
Meer
Democratische vernieuwing
Achtergrondartikel